Eurovision



Eurovision, özünde bir kültürler yarışması gibi gözüküyor. Başlangıç amacı öyle gibi gözüküyor ama benim aklıma daha farklı bir sahne geliyor. Hikaye şöyle, Bir gün Avrupalı devletler - ki tarih deyince daha 100 - 200 yıllık bir geçmişe sahipler bakınız : Kavimler Göçü - bir araya gelip 100 yıllık kültürlerini yaymak ve bunu çaktırmadan yapmak için bir yol ararlar ve bulurlar. Eurovision şarkı yarışması...

Neden Böyle Düşünüyorum ?

Böyle düşünüyorum çünkü zaman geçtikçe eurovision iyice Avrupa'da ortaya çıkan pop kültürünün her ülkeye yayıldığının göstergesi. Müzik kültürü, tarihi geçmişi çok uzun olmayan milletlerin ilk geliştirdiği kültürlerden birisidir ki Avrupalı devletler bir avrupalılık kültürü oluşturmak için Avrupalı devletlerin dejenerasyonuna müzik kültüründen başladılar.

Bu Deneme başarılı da oldu aslında, gün geçtikçe birbirine daha benzer şarkılarla karşılaşır olduk Eurovision'da. Bir yazarımızın dediği gibi bizim birinciliğimizde aslında "Adamlara bak bizim kültürümüzü bizden daha iyi sergiliyorlar" birinciliğiydi. Zaten kazanan ülkelere bakarsak gün geçtikçe daha da Avrupalılaşan ülkeler.

Bunun yanında şunu da belirtmek gerekir. Biz 1975 yılında bu zıkkıma dahil olduk ancak 2003 yılında birinci olabildik. Yani müzik alanında bizim dejenere olduğumuz kanaat getirdikleri tarih ile girdiğimiz tarih arasında 28 Yıl var kültürel bir olay için kısa bir süre gibi gözükse de bir farkı daha derin ortaya koyuyor biz geçmişi uzun yıllar öncesine dayanan bir milletiz.

Çok değil aslında 28 yıl kısa bir sürede dejenerasyona uğradık demek aslında ama diğerlerinden daha uzun sürmüş bizim dejenerasyonumuz. Dediğim gibi 28 yılda ortaya çıkan büyük değişimler milletlerin kültürleri için kısa bir süredir.

Neden Hala Uğraşıyoruz ?

Uğraşıyoruz çünkü bizde Avrupalılaşmaya çalışıyoruz. Atatürk'ün "yüzümüzü batıya dönmeliyiz" sözünü böyle yorumlamışız. "Avrupanın kültürünü alalım!" . Bugün yüzyıllardır bizi avrupa sınırlarından kovmak için uğraşan devletler neden bizimle iyi ilişkiler içindeler, çünkü yeni bir savaş türü buldular kılıçla, topla, tüfekle yenilmeyen bir milletin aslında en önemli silahı kültürüdür. Öncelik bu silahı elinden almaktır.

Bugün ben dahil çoğumuz bu yarışlamarı öyle ya da böyle izliyoruz ve sonucunu merak ediyoruz. Hiç bir faydasının olmamasının yanında bu tarz yüzyıllık planların bir parçası olan bu organizasyonun amacına farkında olmadan alet oluyoruz.

Eurovision Karşıtımıyım ?

Evet Karşıtıyım, görünürde ki amacı asıl amacı olmaya başlamadığı müddetçe ben eurovision karşıtı olacağım. Zaten hepimizinde olması gerekiyor. Ne zaman katılmak bana mantıklı gelir kendi kültürümüzle orada olduğumuz zaman. Aşık Veysel'ler, Yunus Emre'ler, Türküler bir kenarda dururken bir pop şarkısıyla veya rock şarkısıyla o yarışmaya katılmak bana anlamsız geliyor.

Bence sonuncuda olsak kendi kültürümüzü tanıtmak göstermek maksadıyla orada olmalıyız olacaksak, amacı büyük entrikalar barındıran bir organizasyonu kendimize faydalı hale getirebiliriz böylece. Dünya da herkes en azından bize ait birşeyleri izlemiş olur, biraz daha bizi görmüş olur.

Bana kalırsa katılmaya bile gerek yok ama kendi kültürümüzü tanıtmak için kullanabiliriz bunu Haksız mıyım ?

Saygılarımla...

Yorumlar